• Energetika

Energetika


Az előrejelzési módszerek (korreláció, regresszió, idősor elemzés, neurális hálózatok, SVM modellek) alkalmazása nem eredményez elegendően pontos eredményt minden (speciális) nap illetve naptípus esetében. Az előrejelző keretrendszer több különböző szempont együttes figyelembe vételével képes nagy pontossággal előrejelzést készíteni. Az egyes specialitások figyelembe véve különböző előrejelzési módszerek hozhatóak létre. Ezeket együttese alkotja a hibrid előrejelzőt.

Energetika

  • Naptípusokat / napszakokat / évszakokat képes külön figyelembe venni.
  • A tanuló algoritmusok képesek a zajt is megtanulni, ezért a rendszer képes figyelembe venni a napikizárásokat.
  • Az előrejelzés során figyelembe veszi az időjárási adatokat.
  • Képes elkülöníteni a kánikulás és nagyon fagyos napokat.

A Hangfrekvenciás központi vezérlő (HKV) eszközök képes az energetikai szolgáltató bizonyos zónáit aktiválni. Tipikusan ezeken az áramkörökön villanybójlereket és kályhákat használnak a potenciális végfelhasználók. Viszont a villanybójlerek működéséből adódan kérdéses, hogy mekkora, és milyen időtartalmú villamos energia igény jelentkezik az adott zónába. A Dopti Kft. megoldása képes, hogy különböző feltételek mellett meghatározza azt a matematikai modellt, amely meghatározza ez energia fogyasztást.

A villamos energia tőzsdén a kereskedés során a vásárolt energia mennyiséget rögzíteni és jelenteni kell a helyi energia hatóságnak. Ezt folyamatosan követni kell, hogy látható legyen a lefedett energia mennyiség, illetve a piaci körülmények változására gyorsan lehessen reagálni. A Dopti Kft. által fejlesztett egyedi energia beszerzési szoftver segítségével napra készen nyomon tudjuk követni a meglévő szerződéseket, energia igényeket, illetve a program segítségével a megfelelő hatásógái riportok gyorsan és hatékonyan készíthetőek el.